Roldeur of sectionaaldeur

Wanneer je nadenkt over de aanschaf van een nieuwe garage- of industriële deur, sta je voor een belangrijke beslissing: moet je kiezen voor een roldeur of een sectionaaldeur? Beide deuren hebben hun eigen kenmerken en voordelen, maar wat is nu eigenlijk beter? In deze blog zullen we de eigenschappen van beide typen deuren bekijken en enkele overwegingen delen om je te helpen de juiste keuze te maken.

Roldeuren: Ruimtebesparend en eenvoudig

Roldeuren zijn al lange tijd populair vanwege hun eenvoudige en ruimtebesparende ontwerp. Ze bestaan uit horizontale lamellen, vergelijkbaar met een rolluik, die verticaal omhoog rollen en zich oprollen in een kleine behuizing boven de deuropening. Hier zijn enkele voordelen van roldeuren:

  1. Ruimtebesparing: Roldeuren nemen minimale ruimte in beslag, zowel binnen als buiten de ruimte. Dit maakt ze ideaal voor inbouwsituaties met beperkte ruimte.
  2. Duurzaamheid: Roldeuren zijn gemaakt van stevig materiaal, zoals staal of aluminium, wat hen duurzaam maakt en bestand tegen weersinvloeden.
  3. Beveiliging: Het oprolbare ontwerp van roldeuren maakt ze inbraakbestendig. Ze zijn moeilijk te forceren en bieden extra beveiliging voor je eigendommen.

Sectionaaldeuren: Isolatie en veelzijdigheid

Sectionaaldeuren bestaan uit meerdere horizontale panelen die zich omhoog en langs het plafond van de garage bewegen. Ze bieden ook verschillende voordelen:

  1. Isolatie: Sectionaaldeuren zijn over het algemeen beter in staat om de temperatuur in de garage te reguleren vanwege de geïsoleerde panelen en de afdichtingen rondom de deur. Dit is vooral handig als je de ruimte gebruikt als werkplaats of showroom.
  2. Veelzijdigheid: Sectionaaldeuren zijn beschikbaar in verschillende materialen en ontwerpen, zodat je de deur kunt aanpassen aan de stijl van je huis. Zo kun je ramen toevoegen of een loopdeur.
  3. Stilte: Sectionaaldeuren staan bekend om hun soepele en stille werking, wat prettig is als er elders in de ruimte mensen aan het werk zijn.

Nu je de voordelen van beide deuren kent, laten we enkele overwegingen bespreken om je te helpen de juiste keuze te maken:

  1. Ruimte en indeling van je garage

Een van de belangrijkste overwegingen is de beschikbare ruimte in je garage. Als je beperkte plafondruimte hebt, kan een roldeur aantrekkelijker zijn vanwege het compacte ontwerp. Sectionaaldeuren hebben wat meer ruimte nodig aan het plafond, omdat de deur langs het plafond naar achteren weg loopt.

  1. Isolatiebehoefte

Als je de garage gebruikt voor meer dan alleen het opslaan van voertuigen, zoals een werkplaats of een hobbyruimte, is isolatie belangrijk. Sectionaaldeuren bieden over het algemeen betere isolatie dan roldeuren, wat kan helpen om de energiekosten laag te houden.

  1. Esthetiek en ontwerp

Overweeg de esthetiek van je huis en hoe de deur daarbij past. Sectionaaldeuren bieden meer ontwerpmogelijkheden en kunnen beter worden aangepast aan de stijl van je woning.

  1. Beveiliging en duurzaamheid

Beveiliging is een essentieel aspect. Beide typen deuren bieden goede beveiligingsfuncties, maar roldeuren kunnen in sommige gevallen nog inbraakbestendiger zijn vanwege het ontwerp.

Nog een optie: de opvouwbare sectionaaldeur

Om het je nog lastiger te maken is er nóg een optie op de markt: De opvouwbare sectionaaldeur, zoals de Compact deur van Rolflex. Dit is een deur die van buiten op een sectionaaldeur lijkt, maar waarbij de panelen zich opvouwen boven de deuropening. Deze deur combineert de ruimtebesparende voordelen van een roldeur, met de veelzijdigheid, isolatie en geluidsarme werking van een sectionaaldeur. Deze deur is vooral geschikt voor grotere deuropeningen en in projecten waar het belangrijk is om een goede afwerking te realiseren.

De keuze tussen een roldeur, sectionaaldeur of opvouwbare deur hangt af van je specifieke behoeften, de beschikbare ruimte, je budget en je esthetische voorkeuren. Alle deuren hebben unieke voordelen en zullen zeker dienen om je garage te beschermen en functioneel te maken. Het is belangrijk om met een professional te praten en de situatie van jouw garage te evalueren voordat je een definitieve keuze maakt. Wat voor jou “beter” is, zal afhangen van jouw specifieke omstandigheden en prioriteiten.

Comments are disabled.