Jouw perfecte vloer

Het materiaal kurk zijn we allemaal wel mee bekend, de kurk van een wijnfles of het kurkenprikbord. Maar was je er al van op de hoogte dat je ook kurk als je vloer kunt laten leggen? Kurkentegels of kurkenlaminaat zijn een fijn alternatief voor plak PVC laminaat. Benieuwd naar deze soort vloer? Lees dan verder, want naast alle voordelen van een kurkenvloer zijn er ook een paar nadelen. Ontdek alles over kurk en misschien doe je nog inspiratie op!

Wat is kurk?

Kurk is een plantaardig materiaal dat afkomstig is van schors van de kurkeik. Het winnen van kurk heeft een uniek proces. Ook een heel duurzaam proces, de boom wordt namelijk niet gekapt. Om kurk te winnen wordt de kurkeik elke negen jaar geschilderd zodat er meer schors wordt aangemaakt. Nog een fijn feitje is dat een boom die regelmatig geschilderd wordt, veel langer leeft dat een kurkeik die nooit wordt voorzien van een extra kurken laagje. Een geschilderde kurkeik kan wel tot tweehonderd jaar oud worden. De meeste kurkbossen kan je vinden in Spanje en in Portugal.

De voordelen van een kurkvloer

Kurkenvloeren zijn in allerlei verschillende soorten te vinden, van kurklaminaat tot aan kurk op rol. Kurklaminaat is een goed alternatief voor traditioneel laminaat of een hard houten vloer. Kurk is over het algemeen iets duurder bij het aanschaffen dan een laminaat- of een betonvloer, maar je kan er ook heel wat meer jaren van genieten. Een kurkenvloer hoef je namelijk niet te vervangen, immers je hem wel goed onderhoudt. Dat is wel een nadeel van deze vloer soort, hij heeft namelijk veel onderhoud nodig. Dit komt door alle kleine naden en putjes die in de vloer zitten, waar veel stof en vuil zich in kan nestelen. Aan de andere kant heeft een kurkvloer een isolerende werking. De open luchtbellen die zich in dit materiaal bevinden zorgen voor een temperatuur- en geluidsisolerende werking. Een kurkenvloer zal dus ook nooit koud aan de voeten aanvoelen.

De toplaag van kurk is zachter dan dat van hout, dit zal je ook merken wanneer je een kurkvloer in je woning laat plaatsen. De vloer zal namelijk iets meeveren wanneer je er op loopt. Daarom is deze soort vloer ook heerlijk voor mensen die wat slechter te been zijn. Ook voor kleine kinderen is dit een fijne vloer om op te lopen en te spelen. Door de schokabsorberende werking zullen de kleintjes zich niet zo snel bezeren.

Nieuwe vloer in jouw woning?

Ben je na dit artikel geïnspireerd en ben je op zoek naar een nieuwe vloer? Neem dan eens een kijkje bij Stile Floors.

Comments are disabled.